Opinator
A iubi românește în stil occidental
24/02/2013
0

Pe 24 februarie, „de Dragobete, iubim românește”. Așa spun mii de site-uri care vorbesc despre sărbătoarea iubirii pe plaiurile mioritice. Autenticitate românească, tradiții și bineînțeles iubire, acestea par a fi cuvintele-cheie ale acestei zile.

Cu toate acestea, puțini știu că de-a lungul timpului Dragobetele nu a însemnat mare lucru pentru români. Stau mărturie  privirile pierdute ale bunicilor și străbunicilor noștri în momentul în care îi întrebăm despre  sărbătoarea iubirii. Foarte rar erau jocuri în sat,  logodne ludice,  descântece de iubire sau orice altceva din toate acele lucruri despre care am citit. E o sărbătoare relativ nouă, cu o istorie de aproximativ 150 de ani doar în sud-vestul țării. De fapt, Dragobetele a fost recent adus în atenția oamenilor ca răspuns la mult mai cunoscutul Sfânt Valentin. E o încercare de respingere a modelelor occidentale și de recuperare a autenticității românești. O luptă pierdută încă înainte de a începe.

În fond, a  iubi românește de Dragobete înseamnă cam același lucru cu a iubi occidental de Valentine’s. Băiatul ia flori, o ia pe fată de acasă, se duc la restaurant, unde îi așteaptă lumânări și prăjituri în formă de inimioară, își spun unul altuia „te iubesc”, se iau de mână și merg fericiți acasă. O formă românească (ziua de 24 februarie) cu un fond occidental. Sigur, e greu să definești ce înseamnă a iubi românește, dar când accentul cade pe românesc și nu pe a iubi, așa cum se întâmplă, atunci lucrurile ar trebui să fie mai clare. În fond și la urma urmei, poate nici nu e atât de relevant. Să iubim și gata!

Totuși, dilema îndrăgostiților nu se rezolvă așa ușor. E tot timpul o provocare să alegi când și dacă sărbătorești, mai ales pentru cei aflați la început de relație. Astăzi, destul de mulți tind să nu mai sărbătorească deloc. La fel de mulți se orientează către autohtonul Dragobete și-l reneagă pe comercialul Valentin. Cert este că tendința este de a fi sceptic față de Ziua Îndrăgostiților, de unde și din ce în ce mai frecventele Anti-Valentine’s Day. Acesta este motivul pentru care mulți sărbătoresc pe 24 februarie. În acest sens, Dragobete nu e altceva decât un altfel de Valentin, fără diferențe prea mari totuși.

În trecut, lucrurile stăteau destul de diferit. Sărbătoarea era asociată începutului primăverii și era un prilej pentru oamenii de la sate să își manifeste bucuria în acest sens. De aici și diversele denumiri asociate acestuia, „Cap de primavară” sau „Logodnicul Păsărilor” fiind doar câteva dintre ele. Asemenea păsărilor, îndrăgostiții își manifestau iubirea prin diverse jocuri populare sau chiar logodne simbolice menite să pregătească tinerii pentru logodna adevărată. Totuși, evenimentul nu avea relevanță la nivelul întregii țări, ci doar pentru anumite regiuni, în special pentru Oltenia.

Obiceiurile străvechi nu au nicio relevanță astăzi. 24 februarie nu este decât o zi în care să îți declari iubirea. La fel și 14 februarie. Bucuria primăverii nu apare decât la nivel simbolic, unde natura e doar un cadru pentru cei  la început de iubire sau pentru cei care vor mereu o primăvară  în relația lor. Poate totuși nu e totul atât de diferit.  E bucurie pentru  depășirea momentelor grele, cât și speranță pentru un nou început. Ca în natură.

 

Ilustrație de Andreea Țimpea

 

 

 

 

About author

Iulia Barbu

carevasăzică_perspective

Editorial Carevasăzică 7 – Perspective

Read more
cities_Jing Zhang

Șapte aplicații mobile care te ajută când călătoreşti

Read more
Sursă: http://camp.cros.ro/

De ce avem nevoie de editori

Read more