Interviu
BAD Rally. Dar e de bine
16/05/2013
0

Amsterdam – Dakar Challenge este o cursă de 7.000 km pentru un scop caritabil. Toți participanții pleacă cu mașina din Amsterdam, majoritatea fiind sponsorizați de companii sau de persoane. Anul acesta,  printre participanți sunt și doi români.

Adevărata provocare constă în faptul că trebuie să conducă mașina până în Dakar, iar de acolo toți participanții pleacă spre Banjul unde mașinile vor fi licitate și banii obținuți sunt donați unei cauze caritabile.

În 2013, pentru Alexia Ion și Mihai Tuhari, cursa a devenit de 10.000 km pentru că ei sunt primii români înscriși în Amsterdam – Dakar Challenge. De fapt, va fi Bucharest-Amsterdan-Dakar Challenge. De curând au dat drumul site-ului şi unei pagini de facebook care creşte zilnic.

Am stat de vorbă cu cei doi și am aflat mai multe despre provocarea vieţii lor.

Cine sunt Alexia și Mihai și încotro merg ei?

Suntem doi tineri români cu destul de mult simţ practic. În traducere liberă, când ne place ceva foarte mult, nu dăm înapoi. Trăim în Bucureşti şi resimţim adesea haosul din jur, care ne place şi la care participam destul de activ. Schimbăm des peisajul acesta pentru un drum la mare în plină iarnă, un roadtrip spontan până la Viena sau un weekend liniştit la ţară. Ăştia suntem: strângem amintiri de pe drum şi o facem din plăcere!

Mihai Tuhari – web developer de aproape 10 ani. Mă plimb mult si pe oriunde (peste 125.000 km în ultimii 4 ani). Îmi place skateboardingul, ca sport şi mod de viaţă, aşa că în urmă cu mai bine de un an am lansat prima platformă pentru oamenii la fel de pasionaţi ca mine – Skatemap Romania . Alături de acest proiect am făcut şi Skating The Fish  cu ajutorul căruia am vizitat multe oraşe din România şi am cunoscut mulţi oameni excepţionali. Pe scurt, sunt unul dintre oamenii care îşi întreţine pasiunile muncind pentru ele.

Alexia Ion – studentă la Comunicare, cu o mare pasiune pentru fotografie şi design graphic. În prezent, îmi dezvolt pasiunile în organizaţia studenţească din care fac parte, VIP Romania, punând la cale proiecte de dezvoltare profesională şi alternative pentru alţi studenţi. Învăţ şi eu alternative, din fiecare experienţă prin care trec. Dacă mă pun pe visat, mă opresc de-abia după ce mi-am imaginat destul cum am să trăiesc eu într-un apartament cochet din Franţa.
Cum ați aflat de raliul Amsterdam-Dakar?

Ne-am inspirat din aventurile celor de la Paramongols, RoadManians şi Free Miorita, am bătut internetul în căutare de informaţii despre cum se poate să călătoreşti şi să faci mult bine. Oricât de boem ar părea, se poate şi se numeste Amsterdam-Dakar Challenge.

De ce faceți asta până la urmă?

În lumea în care trăim, cauzele umanitare sunt multe şi serioase. Ştim şi că, dacă vrei să donezi, o poţi face de oriunde şi pentru oricine. Pe de-o parte sunt poveştile triste, cu oameni aflaţi în nevoie, iar de cealaltă parte, sunt cei care pot ajuta şi care, rezonează. Aşa este pentru noi Amsterdam-Dakar Challenge.

Am ales calea dificilă pentru o donaţie, ar spune unii. Noi spunem că pentru o astfel de cauză avem nevoie să simţim că ne zbatem, că muncim, că traim cele treizeci de zile la intensitatea de care suntem în stare. Vom simți pe pielea noastră cum e să nu ai aer condiţionat când mergi prin deşert şi cum e să dormi din când în când la cort pentru ca a doua zi să o luăm de la capăt. Cel mai probabil ne vom sătura şi de mesele copioase cu supă la plic, conserve şi covrigei. Toate astea completează perfect tabloul zonei de câmp minat (între Sahara de Vest şi Mauritania) şi boli dintre cele mai exotice. Pentru ca la final, când oprim motorul în sfârşit, vom şti pentru ce am făcut-o.

Cum v-a venit ideea numelui BAD Rally și ce înseamnă?

După mai multe seri de brainstorming, în care am jonglat cu tot felul de cuvinte şi variante, ne-a venit ideea perfectă: Bucuresti-Amsterdam-Dakar! BAD!

Anticipați vreun șoc cultural în vreo țară sau  vă este frică de o anumită regiune?

Suntem siguri că ne vom intoarce cu o viziune schimbată despre viaţă şi despre lumea în care trăim. Suntem deschişi să cunoaştem oameni noi din alte culturi, să experimentăm câte puţin din ele şi să înţelegem că uneori fericirea nu se rezumă doar la ceva material. Singura teama ar fi legata de Mauritania, ţara despre care citeşti peste tot că este plină de ameninţări teroriste şi corupţie.

E un traseu impus sau îl concepeți/ alegeți voi?

Traseul este unul impus, în primul rând din considerente de securitate pentru participanţi. Puteţi vedea traseul de la Amsterdam la Dakar în secţiunea „Traseul” de pe site-ul nostru  Spre deosebire de Paris-Dakar (cu care se poate confunda), nu contează cine ajunge primul. Important e că toată lumea să ajungă nevătămat şi cu maşina în stare de funcţionare cât mai bună la destinaţie.

Cu ce maşină mergeţi?

Este vorba de un Opel Astra Caravan stock de fabricatie 1997, adus la vremea lui direct din Luxemburg. Odată cu înscrierea în Amsterdam-Dakar Challenge am început şi procesul de personalizare şi înlocuire a consumabilelor uzate. Singurele îmbunătăţiri pe care le vom aduce maşinii vor fi un scut metalic şi proiectoare off-road. Maşina are peste 128.000 km făcuţi şi suntem siguri că va mai rezista drumului prin deşert şi ai celor 10.000 de km până în Banjul.

Unde putem să vă urmărim?

Ne puteţi urmări atât pe site-ul nostru cât şi pe pagina noastră de Facebook. Vom fi activi atât pe parcursul pregătirilor cât şi în momentul în care o să fim pe drum şi vom încerca să postăm cât mai des despre călătoria noastră.

Cum arată Alexia și Mihai în decembrie 2013?

Uşor obosiţi, dar pe deplin multumiţi că am reuşit să ducem la bun sfârşit întreaga provocare. Suntem conştienţi că nu o sa fie un simplu concediu, ci o să fie o aventură ce ne va schimba perspectiva.

 

 

 

About author

Miruna Dumitrascu

razvan crisan

Gândire de antreprenor

Read more
Mihai_Toma_real room escape

„Oricine poate să învețe orice” – Mihai Toma, fondator Real Room Escape

Read more
Sursă: http://camp.cros.ro/

Cristi Lupșa: „Textul nu-și va pierde rolul în lumea asta”

Read more