Arte Interviu
Banda muzicală a lui Moebius
23/05/2013
0

971992_520945954609086_1189481565_nAu umplut sălile cluburilor Panic! și Control și au cucerit publicul cu dezinvoltura cu care cântă și cu versurile lor de suflete rănite. E vorba despre Moebius, o trupă formată din cinci băieți, recent intrată pe scena muzicii alternative. Ștefan e un Ian Curtis în variantă ne-epileptică, Gabi are barba și mișcările scenice, Andrei dă ritmul cu tobele, iar Deiu și Bogdan completează sunetul cu chitara și cu bass-ul. Împreună cântă alternative-rock, cu influențe post-rock, indie, folk și psychedelic. Au planuri mari cu trupa lor, dar nu știu nici ei cât de departe vor merge lucrurile. Momentan, se simt bine în postura asta și cântă cu încredere pe unde-apucă. Nu știm dacă și sub duș, dar punem pariu că și acolo ar suna bine.

Cum a început povestea Moebius?

Deiu: Povestea începe cu mine, după un concert al unui prieten altături de care cântasem, concert ce m-a facut să-mi pară rau că m-am lăsat. Era un tip cu noi la masă, pe care îl stiam vag și care mi-a propus să cântăm – el voce, eu chitară. Apoi a venit Robert, dar a plecat solistul. Între timp a venit Ștefan, dar după primul concert, Robert s-a mutat în Budapesta și a urmat o perioadă neclară. În ianuarie, s-au alaturat Gabi, Andrei și Bogdan. Nici noi nu știm cum.
Gabi: Am intrat în trupă după ce ea a trecut prin câteva tranziții, am depășit pragul unei noi ere atunci când m-am hotărât să mă alătur cu cea mai frumoasă chitară de pe toată scena muzicală din Romania. Motivul a fost faptul că m-am îndragostit de vocea angelică a lui Ștefan și de fruntea lui Deiu, pe care o pup ori de câte ori am ocazia.

Cine sunt băieții de la Moebius în viața de zi cu zi?

Ștefan: Sunt Conte de Șumuleu și Duce de Kaufland, deh, chestia asta mă scutește de multe necazuri.
Deiu: Am terminat mate-info, iar acum fac aplicații pentru Iphone.
Gabi: Sunt capul designului la cea mai roșcată agenție de web din România și mă plimb desculț pe străzi într-un mod foarte profesionist.
Bogdan: Merg la serviciu de la 09:00 la 17:00,  merg la repetitii de la 20:00 la 22:00, dorm.
Andrei: Am terminat Electronică și Telecomunicații la Poli, iar acum sunt fericitul posesor al unei săli de repetiții.

De ce numele Moebius?

Ștefan
: Are legatura cu banda lui Moebius, care, deși n-aș fi crezut, nu e o bandă de tâlhari de la periferia Bucureștiului. Însă e doar un nume, importante sunt sunetul și imaginea pe care i le asociezi.

Unde repetați? Vă coordonează cineva?

Gabriel: Repetăm la cea mai gălăgioasă sală în cel mai liniștit cartier din București. The Speakers, care este sala lui Andrei, locul unde petrecem mai puțin timp decât ar trebui.
Ștefan: Legat de coordonare, suntem un mecanism care funcționeaza relativ bine de la sine, în sensul că avem aceeași direcție, iar când vine vorba de organizare, îl avem pe mult-prea-minunatul-manager al nostru, Lorand Szasz.

Cum vă hotărâți asupra melodiilor pe care le cântați?

Andrei: Uneori e ușor, iar alteori pare să fie total imposibil să ajungem la un consens. Totuși, uneori e ușor.
Deiu: Cu certuri și veselie, zâmbete și dinți scrâșniți.

Cine scrie versurile?

Ștefan: Deiu este un drunken texter înrăit. Outboxul lui este o mină de aur. De aici încolo, lucrurile devin simple. El este tatăl ilegitim al roboților japonezi, eu sunt piaza rea. Chestiile astea se leagă.
Bogdan
: Înainte să scriem un cântec nou, alegem în mod aleatoriu un membru al trupei care urmează apoi să fie închis în beciul lui Andrei doar cu bere, țigări, un carnețel și un creion timp de o săptămână pentru auto-explorare. Dacă după o săptămână rezultatele nu sunt satisfacatoare, se repetă procedura până când subiectul reușește să scoată din el cuvintele care încearcă să iasă.

În formula nouă ați cântat în Panic! și în Control. Ce urmează?

Gabi: Urmează să cântăm la Bușteni și în minunatul Brașov în iunie (n.r. la festivalul Fatzada). Ne pregătim și pentru un concert acustic. Restul e confidențial, ca și biografia lui Bogdan.

 Cum vedeți Moebius peste 5 ani?

Deiu: Pe Arenele Nationale.
Gabi: Oh well in five years time we could be walking round a zoo // With the sun shining down over me and you // And there’ll be love in the bodies of the elephants too // And I’ll put my hands over your eyes, but you’ll peep through (n.r. Noah and the Whale – 5 Years Time)
Bogdan : Casătoriți, copii, slujbe bine plătite și amintiri frumoase.
Andrei
: Necăsatoriți, fără copii, cu slujbe bine plătite și măcar un album în raft.
Ștefan: Haha, aparent vedem lucrurile puțin diferit. Poate undeva la mijloc – necăsătoriți, dar cu slujbe bine plătite și recitaluri acustice în săli de futsal.

Un festival la care v-ar plăcea mult de tot să cântați?

Ștefan: Glastonbury sau Roch Werchter.
Deiu : Glastonbury.
Gabi :
În țară? Mi-ar plăcea la Summerwell, chiar dacă am fi singura trupă din România. Mi-ar plăcea să scrie numele trupei cu litere foarte mici pe afiș. În întreaga lume, Great Wide Open, în deschidere la The Tallest Man on Earth, headliner-ul serii, bineînțeles.
Bogdan
: Primavera Sound, în Barcelona. Anul ăsta nu-l mai prindem. Poate la anul.
Andrei : Exit Festival. Dar pe scena unde au cântat Arcade Fire, nu cealaltă.

3 placeri vinovate pe care le-ați cânta într-un concert.

Ștefan: Coldplay – Yellow, Keane – Bedshaped, Norah Jones – Seven Years. Vinovate, într-adevăr.
Deiu : Brighteyes – Love nothing, Beck – Lost cause, The Frogs – Homos.
Gabi : Cindy Lauper – Girls just wanna have fun…they just wanna…
Bogdan : Sky Ferreira – Everything is embarrassing, Azealia Banks – 212, Kanye West – Runaway. Și nu m-aș simți deloc vinovat.
Andrei : M.I.A. – Pull up the people

3 trupe cu care v-ar plăcea să împărțiți scena într-un festival.

Ștefan: The National, Bon Iver, Alt-J. De Radiohead nici nu mai zic.
Gabriel: Other Lives, Tallest Man on Earth, Nick Cave. Am spus Nick Cave?
Deiu: Radiohead, Nine Inch Nails, Nick Cave and The Bad Seeds.
Bogdan: Wilco, Modest Mouse, No Age – e bine să ai țeluri realizabile.
Andrei: Atoms for Peace, Portishead, Bon Iver.

3 trupe românești de urmărit.

Deiu
: Lights Out, Theory of Mind, Robin and The Backstabbers.
Gabriel
: La fel, Lights Out, Theory of Mind, Robin and The Backstabbers.
Bogdan
: Robin and The Backstabbers x 3
AndreiKumm, Lights Out, Aievea.
Ștefan: Subscriu, însă cred că mai sunt și alții, cum ar fi The Mono Jacks. Sau Moonlight Breakfast, care sunt geniali. Oh, și Alexandrina! Oricum, pe mine ma bucură faptul că sunt din ce în ce mai multe trupe din ce în ce mai bune. E vânt din pupă în undergroundul românesc.

Un mesaj să vină la concerte pentru cei care nu v-au văzut live?

Concertele noastre sunt cozy.

 

 

 

About author

Iulia Barbu

ivana_mladenovic

Ivana Mladenovic pune camera pe realitate

Read more
razvan crisan

Gândire de antreprenor

Read more
Mihai_Toma_real room escape

„Oricine poate să învețe orice” – Mihai Toma, fondator Real Room Escape

Read more