Arte Eseu
Carevasăzică la Balkanik
25/09/2012
0

Balkanik_CVSZ1- de Bianca Troncea

Carevasăzică. am fost și la singurul festivalul de muzică și cultură balcanică din România. Și tare ne-a mai placut…

Pentru al doilea an consecutiv, Balkanik Festival aranjează Grădina Uranus pentru 3 zile și 3 nopți de petrecere într-o atmosferă balcanică. Dintr-un colț până în altul, cât să dai roată locului, am găsit câte un loc numai bun de poposit – de la tarabe colorate, cu gablonțuri, zorzoane, baticuri și fuste înflorate, tricouri cu motive etnice, la spații cu arome mai îmbietoare, unde puteai servi un pahar de must sănătos, o porție de varză călită cu ciolan sau tradiționalul pachet de bâlci – bere cu mititei.

După ce-am făcut turul micului „târg”, s-a lăsat și seara, iar noi ne-am așezat în fața scenei, nerabdători să rupem pingelele. Prima zi de festival i-a avut în program pe turcul Nedim Nalbantoglu, acompaniat de bulgarii de la The Balkan Messengers, urmați apoi de Fanfara Shavale. Românii noștri, de loc din satul Zece Prăjini (satul cu cele mai multe fanfare din lume!), au reușit să încălzească mulțimea, care nu a așteptat mult până să încingă o horă.

A doua seară s-a legat frumos de prima cu aceleiași trupe de percuție corporală în închiderea și deschiderea concertelor. Ungurii de la Parno Grazt au fermecat prin spectacolul lor tradițional, dar atipic. Dansuri jucăușe care-ți luau ochii, oale de aluminiu și linguri de lemn pe post de instrumente, toate dezvăluiau o cultură foarte muzicală în care ne-am regăsit. Dezlănțuirea avea abia apoi să înceapă, odată cu intrarea în scenă a fascinanților Boban și Marko Markovic, tată și fiu. Alături de ei a urcat și o întreagă orchestră cu instrumente de suflat, care se împlete au frumos cu sunetul trompetei lui Boban. Ce-a urmat? Explozie de energie. Noi și o mulțime de alți oameni am dansat, am cântat și-am țopăit pe ritmurile sălbatice ale sârbilor, care ne-au surprins cu o interpretare proprie și neașteptată  a unei melodii mai pitorești – „Salam-Ța, Reggaeton-Ța” vă sună cunoscut?

Duminică seara am ratat începutul seriei de concerte, dar am ajuns la fix pentru un spectacol minunat cu foc, scântei și artificii. Ne-am strâns în cerc în jurul băieților din trupa Crispus și am uitat că ne-am putea pârli sprâncenele sau că fusta înflorată nu stă bine aproape de foc. În Grădina Uranus se făcea magie! A urmat concertul Baba Zula, trupă care a mai participat și anul trecut la Balkanik Festival. Nu știm cum au fost în 2011, dar acum știm sigur că publicul vibra în ton cu muzica aproape psihedelică a turcilor și se legăna fermecată de dansatoarea trupei, o fată cu trăsături asiatice și păr lung de mătase. Interacțiunea cu publicul a fost fantastică. Solistul a spus câte o poveste înainte de fiecare piesă, a amintit chiar cât de mult o admiră el pe Maria Tănase și a salutat publicul coborând de vreo două ori să cânte printre oamenii veniți la concert.

A fost un weekend rupt de București și agitația lui, chiar dacă festivalul a avut loc foarte aproape de centrul capitalei. Ne-am fi dorit ca oamenii să nu se fi speriat de frigul de afară. Să fi umplut Grădina Uranus ar fi fost frumos. Dar nu-i nimic. Ne-om vedea și la anul, tot la început de toamnă, în număr mai mare, tot cu fuste largi, pălării, eșarfe, flori în păr, poftă de dans și energie de-a noastră, balcanică, la un pahar de must (da, ne-a rămas gândul la el) și-o horă  tradițională.

Abia te așteptăm, măi, Balkanik Festival 2013!

Află mai multe despre festival pe www.balkanikfestival.ro.

Foto: Mircea Grecescu

 

About author

Redacția

poze-carevasazica-24

Nea Ion trăiește la fel: „Artiștii rămân artiști”

Read more
poze-carevasazica-17

Aplauze

Read more
ivana_mladenovic

Ivana Mladenovic pune camera pe realitate

Read more