Opinator
Editorial Carevasăzică 7 – Perspective
07/11/2015
0

carevasăzică_perspective

„Carevasăzică” n-a lipsit niciodată, de fapt – a fost o prezență prin absență. Așa am simțit și mai tare nevoia de a avea un loc unde să adunăm toate lucrurile în care credem și să vorbim fără menajamente despre ce ne frământă la 20 și ceva de ani. N-am vrut să facem o revistă doar pentru a crea ceva – deși nevoia de a scoate în lume produsul nostru ne-a motivat destul de mult. Am vrut mai ales pentru că aveam ceva de spus. Noi, oamenii din redacție, noi autorii și noi tinerii, în general. Așa că am revenit în forță, spunem noi, cu un format mai aproape de gusturile noastre și cu o politică editorială bazată pe materiale foarte personale, pentru că am vrut ca revista să fie ca o conversație între amici.

Numărului șapte i-am spus Perspective. I-am spus așa pentru că la vârsta asta nevoia de a deveni și orientarea pe viitor sunt ceea ce, probabil, ne definesc cel mai tare. Cine suntem, cum putem fi mai buni, cum ne împlinim aspirațiile, cum creăm contexte care să ne schimbe viitorul personal și cel social deopotrivă. N-am pornit cu o demonstrație. N-am vrut să arătăm că se poate, că sunt perspective de viitor peste tot sau să dăm lecții. Am pornit cu multe întrebări despre orice. Ce se întâmplă cu poezia, cu educația, cum e să îți iei viața de la zero în altă țară, cum e să nu urmezi ruta clasică liceu-facultate-job. De aici am pornit un demers aproape investigativ, ale cărui rezultate le puteți citi în paginile pe care le-am obținut.

Dar înainte de a scrie am vrut să învățăm cum putem face asta cel mai bine. Așa că, în martie, am organizat o serie de ateliere de jurnalism în care am invitat oamenii la care aspirăm ca autori să îi descoasem de tot ce știu. Apoi, aceiași oameni, alături de alți patru jurnaliști, ne-au ajutat ca textele pe care le-am scris în revistă să ajungă pe hârtie în cea mai bună formă de care suntem capabili. Au fost multe nopți albe, de la prima idee la primul draft la ultimul punct, dar au fost și nopțile în care am învățat cel mai mult.

Pentru noi, „Carevasăzică” #7 nu e despre rezultatul în sine, ci despre procesul de a reuși să punem pe hârtie în fraze clare și bine exprimate ideile care plutesc în capul nostru. E despre procesul de a ordona o înlănțuire de evenimente într-o poveste cu substrat care să ne ajute să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, dar și pe alții în același timp. E despre procesul de a da o formă grafică unui conținut cu voci foarte diverse. E despre procesul de a încerca să creăm un produs coerent care să ne reprezinte pe noi tinerii, fără să ne luăm, însă, foarte în serios, fără să ne fie frică să greșim. Iar, în final, pentru noi, asta a contat cel mai mult.

 

Iulia Barbu, editor-coordonator

About author

Redacția

cities_Jing Zhang

Șapte aplicații mobile care te ajută când călătoreşti

Read more
Sursă: http://camp.cros.ro/

De ce avem nevoie de editori

Read more
adelina

Veni, vidi, vintage

Read more