Arte Interviu
nicecream.fm, un radio cât o vară
03/05/2013
0

nicecreamNicecream.fm e noul radio cool al hipsterilor. S-a lansat de câteva zile și e încă pe val. E făcut din pură pasiune de un grup de melomani, în timpul liber, între o ședință foto sau developări. A fost gândit de Mihai Bumbu împreună cu câțiva amici de-ai săi pentru o comunitate restrânsă, formată din prieteni și prieteni ai prietenilor. A luat amploare rapid, iar acum se gândesc să îl facă și mai mare, cu emisiuni, sesiuni live și toate cele.

Pentru ei nu e prima încercare de acest gen. Înainte de nicecream, a fost moodsome. Era un radio de muzică electronică și jazz, deschis în iunie 2012 de niște băieți care voiau muzică generată în funcție de starea de spirit avută. Din rațiuni mai mult tehnice, cinci luni mai târziu, a fost  închis. Pe aprilie 24, în prima zi cu 27 de grade, proiectul a revenit cu un alt concept și în altă piscină. Una mai mare. Toți melomanii din țară au aflat de ea, iar acum e accesată zilnic  de mai mult de 420 de persoane. După doar zece zile! Au fost puțin uimiți, pentru că proiectul pornise ca  o chestie lejeră între câțiva prieteni care voiau să-și ia muzica de piscină după ei, iar în câteva ore de când i-au dat drumul au trebuit să cumpere server nou pentru ca săriseră bine de o sută de ascultători, cât putea duce unul gratis. De atunci, tot încearcă să facă față problemelor tehnice, astfel încât să fie funcționabil pentru toată lumea.

Nicecream.fm nu mai generează muzică în funcție de starea pe care o ai. El însuși e o stare. E summery. Parcă te face să plonjezi în pat imaginându-ți că e o piscină, să faci baie de soare la bec și să dormi în fotoliu ca și cum ai fi într-un șezlong. Are laolaltă muzica aia bună pe care o știi ba de pe Guerrilla, ba de pe BBC 6 sau Jazz.fm sau oricare alt radio pe care îl asculți. Când electronică, când jazz.

Foarte rar mai dai și peste  Radiohead sau Portishead sau alte trupe dintr-astea mari din zona alternativ. Pe la prânz, mai cântă boem Francoise Hardy, alteori Bob Dylan și te mai ia somnul la fel de dulce ca la mare pe șezlong. Când te trezești, intri în „zen total”, pe beaturi mai mult electronice, dar dintr-alea deep, în stilul Minus sau Trentemoller. Nu te face să dansezi, dar are grijă să adormi frumos, mereu după câteva zeci de minute de audiție.

Curioși cum suntem, i-am luat un pic la întrebări pe băieți. Iată ce a ieșit.

Puneți și melodii care credeți că nu ar plăcea publicului, dar care vă plac vouă?
Deocamdată nu punem decât melodii care ne plac nouă. Între timp, o să tragem linie și o să întrebăm ce merge și ce nu. Dacă ne-am propune să împăcăm pe toata lumea, ar ajunge prea comercial, așa că am ales să schimbăm playlistul de-a lungul zilei în funcție de dispoziție: dimineața e muzică de plecat la drum cu soarele în retrovizoare, după-amiaza e pe cocktailuri si șezlonguri, iar noaptea e zen total.

Guilty pleasures?
Hotelurile cu mozaic, cameriste cu permanent mov și formațiile de restaurant din Cap Aurora.

James Blake sau Trentemoller?
Trentemoller cu valuri pe fundal.

Cea mai bună melodie pentru sfârșitul lumii?
Gorillaz – To binge

Dac-ați fi un festival, ce v-ar plăcea să fiți?
Nu știu dacă e chiar festival, dar sigur e pe undeva un eveniment la care se toarnă tone de rațe de plastic într-un râu și lumea se strânge pe margine să le încurajeze spre Finish. Adică așa : 

Pe ce melodie ați dansa cu Catherine Deneuve?
Pe „Le temps de l’amour”, imaginându-mi că e Francoise Hardy.

Dacă ați primi o provocare să dedicați o melodie Sofiei Vicoveanca, ce-ar fi?
Francis Bebey – Pygmy Love Song

Dacă ați face un musical din „Stăpânul Inelelor”, ce muzică ați alege?
Angelo Badalamenti, pentru o reintepretare a dansului piticului din Twin Peaks, cu un hobbit. Într-o vizuină roșie.

Cel mai bun soundtrack dintr-un film.
Eric Serra – The Great Blue (Luc Besson)

Trei DJ români de urmărit.
E subiectivă povestea, ține de dispozitie, loc și substanțe. Dar label-urile astea scot constant chestii bune: That Couch Funk Collective, Local Records, High Jet.

About author

Iulia Barbu

ivana_mladenovic

Ivana Mladenovic pune camera pe realitate

Read more
razvan crisan

Gândire de antreprenor

Read more
Mihai_Toma_real room escape

„Oricine poate să învețe orice” – Mihai Toma, fondator Real Room Escape

Read more