Interviu
Povești în șase cuvinte
12/09/2013
0

Povești în șase cuvinte e un „exercițiu de imaginație” a doi tineri pasionați de literatură, pornit ca „un manifest împotriva traficului de citate și fotografii de pe Facebook, fără conținut original”. Din mai și până acum s-au strâns pe pagina lor peste 500 de oameni cărora le-a plăcut proiectul și urmăresc născocirile lor imaginative. Unii dintre ei vin cu propriile lor propuneri, alții vin cu completări sau cu noi versiuni pentru poveste. În final, observi că e o pagină interactivă, care suscită interes atât din partea scriitorului, cât și din partea cititorului și care, cel mai important, te face să îți imaginezi infinite feluri de a duce povestea mai departe.

Cine sunteți și ce faceți dincolo de proiect? Ce citiți și ce anume apreciați la Hemingway?
Șase cuvinte gândite, potrivite, ajustate de doi oameni, Claudia Iordache și Ionuț Cheran. Ne plătim taxele din PR și Social Media. De citit, citim Kafka, Marquez, Saramago, Borges, Cortazar, Daphne du Maurier, Michel Tournier, Saint-Exupery, Steinbeck, Thomas Wolfe. Pe Hemingway îl apreciem pentru curaj și pentru faptul de a fi prezent în timp.

De ce șase cuvinte și de ce pe Facebook? Și, până la urmă, cum și de ce ați început proiectul?
Povestea poveștilor….. un amalgam de gânduri. Să zicem că pagina a apărut ca un manifest împotriva traficului de citate și fotografii de pe Facebook, fără conținut original. Am pus laolaltă pasiunea pentru scris a unuia și rigoarea în exprimare a celuilalt. Povestea în șase cuvinte a lui Hemingway a fost motorul care a pus mecanismul în mișcare. Cele șase cuvinte reprezintă un format perfect pentru a transmite un mesaj scurt, original și cu substanță, o frântură de literatură adaptată consumului de pe rețelele sociale. Cu timpul, ne-ar plăcea ca pagina să devină un spațiu de schimb de povești în șase cuvinte, pentru pasionații de literatură.

Ați promovat proiectul și în offline?
Promovare offline e mult spus, le-am povestit prietenilor, la bere. Vestea s-a dus mai degrabă din gură-n gură. În schimb, am fost prezenți la Radio Guerilla, la emisiunea lui Bogdan Șerban. Cu asta ne mândrim! La un moment dat, am vrea să avem și o variantă print, dar mai așteptăm, să se adune mai multe, mai bune.

Ideile sunt personale sau există un brainstorming în urma căruia ajungeți la  poveste?
Poveștile sunt ale noastre, cu excepția titlurilor de carte, firește. Eu le scriu, Claudia le ajustează. Nu facem brainstorming. Pentru asta mergem la serviciu. Cădem de acord, fără mari bătăi de cap.

Aveți patternuri pentru scriitură sau pentru poveste în sine? Din ce am observat, nu vedeți povestea neapărat ca pe o succesiune de evenimente (acțiuni), ci încercați să creați o tensiune și un profil al personajului, chiar dacă indirect și fără să oferiți detalii despre felul în care arată.
O poveste nu înseamnă doar acțiune, doar verbul a face. Aaa, a făcut asta, a pus în mișcare ceva, a acționat, deci e inevitabil o poveste. O poveste poate să însemne o atmosferă, o posibilitate de a fi ceva, orice, o tensiune, după cum spuneai. Pe lângă toate astea, dorim să lăsăm cititorului ocazia de a-și imagina povestea, de a o completa în mintea sa, cu propriile sale resurse. Totodată, încercăm mai multe registre. Nu toate poveștile sunt bune, nu toate sunt neapărat povești, unele sunt poezii, metafore, stări.

 


Recent ați încercat să intrați în contact cu scriitori și să îi puneți să scrie povești după metoda voastră. Cum au reacționat când au auzit de proiect și pe cine plănuiți să mai convingeți?
Da, invităm și scriitori. Până la urmă, un scriitor e cel mai în măsură să spună o poveste. Ce sens ar avea să spunem doar noi povești?! Ar fi enervant, monoton, repetitiv. Răspunsul scriitorilor a fost pozitiv, cum ne-am fi așteptat. Fie că scrii proza, poezie, roman…e o provocare să te rezumi la șase cuvinte.

Cel mai tare feedback de până acum.
În timp ce-ți oferim răspunsurile am trecut de 500 de like-uri. E și-un pic de literatură, contează!

 

About author

Iulia Barbu

razvan crisan

Gândire de antreprenor

Read more
Mihai_Toma_real room escape

„Oricine poate să învețe orice” – Mihai Toma, fondator Real Room Escape

Read more
Sursă: http://camp.cros.ro/

Cristi Lupșa: „Textul nu-și va pierde rolul în lumea asta”

Read more