Arte Opinator
Tot ce ai vrut vreodată să știi despre Woody (dar ți-a fost teamă să întrebi)
27/05/2013
0

woody- scris de Cristina Breazu

Cum convingi un regizor care a fost intervievat de zeci de ori să povestească, cronologic și detaliat, toată viața sa cinematografică? Şi nu orice fel de regizor, ci unul care răspunde fals în interviuri (chiar şi 40 de minute) doar pentru a se amuza, fiind plictisit de aceleași întrebări banale. Ei bine, se poate. Stig Björkman, unul dintre cei mai cunoscuți critici de film suedezi, a reușit să facă asta în nu mai puțin de 400 de pagini.

Pentru pasionații filmelor lui Woody Allen, această carte este o lectură obligatorie, pentru cinefili este un material bun de documentare în principal pentru că are foarte multe legături și comparații între el și alți regizori de care am auzit cu toții. Iar pentru cei care vor să citească o carte bună, este alegerea perfectă. Cartea urmărește o structură destul de simplă. Începem prin a-i cunoaște copilăria lui Woody, apoi aflăm câte ceva şi despre primele experienţe ca scenarist şi regizor şi ajungem până în prezent, unde descoperim că are mână liberă din partea studiourilor pentru a produce orice film își dorește, un „drept” câștigat în timp.

Stig deconstruiește cumva tiparul de a lua intervuri, de aceea cartea se și numește “Woody Allen în dialog cu Stig Björkman”. Acesta a dorit să îndepărteze întrebările fără substanță și, făcând asta, să primească răspunsuri sincere. Aflăm astfel impresiile regizorului despre religie, filme, actori, modul său de a lucra pe platou, hobby-uri, cărți muzică și, cel mai important, faptul că în ciuda opiniei generale în viața reală acesta nu este unul din personajele pe care le interpretează în filme: „Știu că unii oameni încă s-ar mai putea gândi că personajul sunt eu, pentru că e scriitor. Dar nu-mi mai păsa. Nu stau acasă și beau alcool. Pur și simplu, nu am aceeași viață ca a personajului meu din film”. Cartea este, așadar, un „tot” a ceea ce înseamnă Woody Allen.  Deși poate fi considerată o biografie mai serioasă a sa, este și plină de umor, în stilul caracteristic al regizorului.

În loc de concluzie, un fragment din carte.

SB: Sexul este unul dintre subiectele cele mai prezente în filmele tale. În perioada în care ai crescut, sexul era un subiect mai mult sau mai puțin interzis?

WA: O, da, complet. Nu se vorbea despre asta, nimeni nu îl practică vreodată.”

 

About author

Redacția

ivana_mladenovic

Ivana Mladenovic pune camera pe realitate

Read more
carevasăzică_perspective

Editorial Carevasăzică 7 – Perspective

Read more
cities_Jing Zhang

Șapte aplicații mobile care te ajută când călătoreşti

Read more